ارسالکننده : شرکت ماناسازان سدید - گروه مطالعات انرژی در : 97/6/28 11:20 صبح
در سال 2015، اشتغال زایی در زمینه انرژی های تجدیدپذیر حدود 5 درصد رشد داشته است، با توجه به تخمینIRENA (همان طور که در شکل مشاهده می شود)، در بخش سلولهای فتوولتائیک و انرژی بادی بازارکار پویاتر است، این در حالی است که بیش ترین عرضه اشتغال در دو شاخه سلولهای فتوولتائیک و سوختهای زیستی بودهاست، علاوه بر این در بخش آبی، در مقیاس بزرگ 3/1 میلیون شغل به صورت مستقیم در سال 2015، ایجاد شده است. بازار انرژی های تجدیدپذیر و اشتغال زایی، با مباحثی همچون چهارچوبهای سیاست گذاریهای، تحولات منطقه ای در سرمایه گذاری و افزایش بهره وری نیروی کار مرتبط است. سیاست گذاریهای بلند مدت و با ثبات یکی از دلایل توسعه و اشتغال زایی است. برای مثال می¬توان به سیاستهایی که در انرژی کشور هند در مورد سلولهای خورشیدی وضع شده است و یا سیاستهای حمایتی یارانه ای که توسط کشور برزیل مقرر شده ست، اشاره کرد. گسترش روزافزون انرژی های تجدیدپذیر به ویژه در آسیا و کشورهای اروپایی کمتر توسعه یافته در این راه، سبب افزایش اشتغال زایی در این مناطق خواهدبود. لازم به ذکر است که افزایش بهره وری و سیستم اتوماسیون سبب کاهش نیروی کار موردنیاز در برخی تکنولوژیها میشود که در این میان می توان به سلولهای فوتوولتائیک و زیست توده اشاره کرد. برآوردها نشان می دهد که اشتغال زایی توسط سلولهای خورشیدی فوتوولتائیک در سال 2015، تا 11 درصد از تخمینهای سال 2014، بیشتر بوده است. چین رهبر بلامنازع در اشتغال زایی در حوزه سلولهای فوتوولتائیک خورشیدی در سال 2015 بود که توانست با 7/1 میلیون شغل در صدر بایستد، پس از آن ژاپن و ایالات متحده در جایگاههای دوم و سوم در این زمینه قرار دارند.
هند به عنوان یک بازار نوظهور در این زمینه، سبب شده است که بازار کار در این کشور در زمینه انرژی های تجدیدپذیر گسترش یابد. اما اشتغال زایی اتحادیه اروپا در سال 2014، کاهش یافته است. اشتغال در حوزه سوختهای زیستی مایع حدود 6 درصد در سال 2015، نسبت به 2014، کاهش یافته است، که عمدتا دلیل آن را میتوان افزایش اتوماسیون صنعتی و مکانیزه شدن سیستم ها در برخی از کشورها دانست. برای مثال در کشورهایی مانند ایالات متحده و برزیل، کاهش شغل در این زمینه مشاهده شده است، در حالی که در اتحادیه اروپا افزایش شغل تا سقف 8 درصد در زمینه سوختهای زیستی در سال 2014، دیده شده و در کشورهای آسیای شرقی به دلیل افزایش تقاضای رو به رشد داخلی در سال 2015، افزایش تولید داشتند که این عمل سبب افزایش فرصت های شغلی جدید برای این کشور خواهد بود، اگرچه کشوری مانند اندونزی به دلیل کاهش تجارت خارجی، به طور کلی با کاهش فرصتهای شغلی رو به رو بوده است. انرژی بادی، سالی موفق در رشد بازار در بعضی از کشورها به خود دیده است به گونه ای که رشد جهانی 5 درصدی در اشتغال زایی داشته است که بیان این امر خالی از لطف نیست که نزدیک به نیمی از این مشاغل ایجاد شده در چین بوده است و بعد از آن کشورهایی مانند آلمان، امریکا و پس از آن هند و برزیل از بازیکنان برتر این رقابت جهانی بودهاند. با توجه به تمام فن آوریهای انرژی های تجدیدپذیر، کارفرمایان پیشرو در سال 2015، چین، برزیل، ایالات متحده و هند بودند. در میان 10 کشور برتر در زمینه تجدیدپذیر نام 4 کشور آسیایی وجود دارد که در سال 2013، تنها 3 کشور در این زمره بودند. چین بیش از یک سوم از تاسیسات انرژی های تجدیدپذیر در جهان در سال 2015 را به خود اختصاص داده و توانسته حدودا 5/3 میلیون شغل ایجادکند. دستاوردهای سلولهای فتوولتائیک و باد تا حدی توسط زیانهای ناشی از کاهش اشتغال سرمایش و گرمایش محلی در سایز کوچک تعدیل شده است حال آن که در مقیاس بزرگ، چین توانسته 440 هزار شغل مستقیم با انرژی آبی تامین نماید که البته بیشتر آنها در بخش ساخت وساز قرارداشتند.
گروه مطالعات انرژی کارمایه( گردآورنده: سید محمد سجاد سیفی)
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : شرکت ماناسازان سدید - گروه مطالعات انرژی در : 97/6/15 8:48 صبح
سلول های خورشیدی آلی، انعطاف پذیر، شفاف و سبک وزن هستند و می توانند در رنگ یا شکل های دلخواه تولید شوند. بنابراین، آن ها برای انواع کاربردهایی که امکان تحققشان با سلول های خورشیدی سیلیکونی معمولی وجود ندارد، مناسب اند. محققان در حال حاضر عینک های آفتابی رنگی با سلول های خورشیدی نیمه شفاف، دارای ریز پردازنده و دو نمایشگر تولید کردهاند. این دستاورد راه را برای دیگر برنامه های آینده مانند ادغام سلول های آلی خورشیدی با پنجره ها هموار می نماید.
رئیس گروه فوتوولتائیک آلی در موسسه فناوری نور KIT اظهار کرد: “ما انرژی خورشیدی را به جاهایی می آوریم که تا کنون در آن فناوری های انرژی خورشیدی با شکست مواجه شدهاست”. عینک خورشیدی “هوشمند” که به عنوان یک تکنولوژی نوین توسط دانشمندان در KIT طراحی شده است، برای اندازه گیری و نشان دادن شدت نور خورشید و دمای محیط مورد استفاده قرار می گیرد. لنزهای سلول خورشیدی که کاملا به یک قاب تجاری متصل می شوند ضخامت تقریبی 1?6 میلی متر و وزنی حدود شش گرم (مانند لنزهای عینک آفتابی قدیمی) دارند. ریزپردازنده و دو نمایشگر کوچک در دسته ی عینک خورشیدی قرار گرفته اند. آن ها شدت روشنایی و درجه حرارت محیط را به شکل نمودارهای نواری نشان می دهند. عینک خورشیدی در محیط های داخلی، تحت نور پایین تر از 500 لوکس، در حد نور معمول یک دفتر و یا محل زندگی نیز کاربرد دارند. در این شرایط، هر یک از لنزهای هوشمند هنوز 200 میلی وات برق تولید می کنند(برق مورد نیاز برای استفاده از دستگاه هایی همچون گام شمارنده و یا دستگاه شنوایی). یک دانشجوی دکترا که تا حد زیادی به توسعه عینک های خورشیدی در مرکز تحقیقات مواد برای سیستم های انرژی KIT کمک کرده است اذعان نموده است:”عینک های خورشیدی که توسعه دادیم، نمونه ای از چگونگی استفاده از سلول های خورشیدی آلی در کاربردهایی است که با فتوولتائیک های معمولی امکان پذیر نیست”. این سلول هایانرژی خورشیدی که بر اساس هیدروکربن ها هستند، به دلیل انعطاف پذیری مکانیکی و امکان رنگ بندی، شفافیت، شکل و اندازه آن ها و بسته به کاربرد مورد نظر، دستگاه های بسیار هیجان انگیزی هستند. زمینه ی دیگری از کاربرد، استفاده در نمای ساختمان ها است که گزینه ای واضح برای استفاده از ماژول های آلی خورشیدی برای تبدیل نور جذب شده توسط ساختمان به انرژی(الکتریسیته) می باشد.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : شرکت ماناسازان سدید - گروه مطالعات انرژی در : 97/6/11 11:33 صبح
شرکتهای سرمایه گذار خارجی در حوزه انرژیهای خورشیدی در شرایطی از کشور خارج میشوند که به گفته فعالان این عرصه، تا سال 1404 باید 5000 مگاوات نیاز برقی کشور از طریق نیروگاههای تجدیدپذیر تامین شود، این در حالی است که این نیروگاهها تا 75 درصد در تامین قطعات وابستگی به خارج دارند.
به گزارش خبرنگار ایسنا، بر اساس آمارهای منتشرشده از سوی سازمان انرژیهای نو، ایران دارای 300 روز آفتابی است که این عدد نشان از پتانسیل بالای کشور در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر دارد. این پتانسیل به گونهای است که به باور مدیر کل” آژانس بین المللی انرژیهای تجدیدپذیر ” ایران بازار آینده انرژی است و زمینههای سرمایه گذاری فراوانی در بخش انرژیهای تجدید پذیر در ایران وجود دارد.
وجود این پتانسیل زمینهای را فراهم کرده که علاوه بر ایجاد شرکتهای دانش بنیان در زمینه تولید قطعات نیروگاههای خورشیدی، حضور سرمایه گذاران خارجی را در کشور به دنبال داشته است با این وجود به گفته عضو هیات مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران، افزایش بیرویه نرخ ارز و سیاستهای ناگهانی موجب کاهش جذابیت این بازار نزد سرمایه گذاران شده است.
از سوی دیگر یکی از شرکتهای خارجی، سرمایه پروژه ساخت نیروگاهخورشیدی در ایران را به دلیل تلاطمات بینالمللی متوقف کرد. پروژه ساخت نیروگاه خورشیدی به ارزش 500 میلیون یورو (570 میلیون دلار) در ایران در حالی متوقف شد که قرار بود این نیروگاه با ظرفیت 600 مگاوات به عنوان ششمین نیروگاه خورشیدی بزرگ جهان معرفی شود.
فعالان عرضه انرژیهای تجدید پذیر با اشاره به ناتوانی تولید کنندگان داخلی در عرضه قطعات استاندارد نیروگاههای خورشیدی و وابستگی 70 تا 75 درصدی کشور به قطعات خارجی، معتقد هستند که کاهش جذابیتهای سرمایه گذاری خارجی در نیروگاههای تجدید پذیر، کشور را در تحقق هدف تامین 5000 مگاواتی برق ناکام خواهد کرد.
تجدیدپذیرها در گره کور “خود تحریمی”ها
سید محمدجواد موسوی، عضو هیات مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران، در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه بخش عمدهای از سرمایه گذاریهای خارجی که در این مدت وارد کشور شدند، بیشتر در حوزه انرژی بوده است، افزود: بخشی از این سرمایه گذاری در حوزه انرژیهای فسیلی شامل نفت و گاز و بخش دیگر سرمایه گذاریها مربوط به انرژیهای تجدید پذیر میشود.
وی انرژیهای تجدید پذیر را یکی از منابع پایدار در سطح دنیا معرفی کرد و یادآور شد: از این رو توجه بسیاری از کشورها به سمت این نوع انرژیها است و زمانی که موضوع توسعه پایدار، کاهش گازهای گلخانهای و کاهش کربن مطرح میشود، تحقق این اهداف را در گرو توسعه انرژیهای تجدید پذیر میدانند.
موسوی ادامه داد: از این رو در کشور هر مقدار انرژیهای تجدید پذیر توسعه یابد، امتیازات محیطی، توسعه اشتغال، انتقال فناوری به کشور و جذب منابع ارزی را به دنبال خواهد داشت؛ چراکه هر میزان بستر را برای سرمایه گذاران خارجی فراهم کنیم، منفعت آن برای کشور است چرا که ارز وارد کشور خواهد شد.
عضو هیات مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران با اشاره به توقف ساخت نیروگاه خورشیدی در ایران از سوی یکی از شرکتهای سرمایه گذار خارجی افزود: در این پروژه قرار بود 600 مگاوات برق خورشیدی تولید شود که این میزان، میزان بالایی است و خروج این شرکتها از کشور کمبودهایی در زمینههای اشتغالزایی، انتقال فناوری و تولید انرژی در کشور در پی دارد.
موسوی، با تاکید بر اینکه خروج سرمایه گذاران خارجی، بسیاری از معادلات را برهم میزند، یادآور شد: از این رو به نظر میرسد حفظ و توسعه این نوع شرکتها اگر فراهم شود برای کشور ارزشمند خواهد بود.
وی همچنین به اثرات بحرانهای سیاسی در دسترسی کشور به قطعات مورد نیاز نیروگاههای خورشیدی اشاره کرد و گفت:متاسفانه ما با برخی بحرانهای داخلی نیز مواجهیم. سیاستگذاریهای غلط و غیر مترقبه باعث میشود که معادلات اقتصادی کشور دچار چالش شود.
موسوی با تاکید بر اینکه در چنین شرایط ما دچار نوعی “خود تحریمی” میشویم، اظهار کرد: همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند اگر تمرکز ما بر مسایل داخلی باشد بسیاری از معضلات ما حل خواهد شد ولی سیاستهای اقتصادی غلط و روشهای نادرست تصمیم گیری به ویژه در زمانهای بحرانی باعث میشود که تبعات این سیاستگذاری نادرست را متحمل شویم.
تکرار تجربیات تلخ
عضو هیات مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران، با تاکید بر اینکه بسیاری از کشورهای خارجی اقدام به سرمایه گذاری در ایران کردهاند، یادآور شد: برخی از شرکتهای آلمانی، ایتالیایی و یونانی به ویژه بر روی توسعه انرژیهای خورشیدی سرمایه گذاریهای مستقیم انجام دادند.
وی خاطر نشان کرد: این در حالی است که سیاستهای اقتصادی غلط موجب فرار آنها از کشور شده است؛ چراکه این شرکتها به ایران آمدهاند و برای تولید انرژی خورشیدی در حد 40 تا 50 مگاوات در یکی از استانهای کشور سرمایه گذاری کرده اند اما در شرایط فعلی که قیمت ارز افزایش بیرویهای یافته، میخواهند درآمد حاصل از فروش برق را دریافت کنند، به شرکت اعلام شده که با ارز آزاد محاسبه میشود.
موسوی با تاکید بر اینکه با چنین شرطی درآمد این شرکتها به یک سوم کاهش مییابد، ادامه داد: این وضعیت رغبت شرکتها را برای سرمایه گذاری کاهش میدهد ضمن آنکه اگر این شرکتها موضوع را به دیگر همکاران خود در خارج از کشور منتقل کنند، بازتاب بسیاری منفی برای کشور خواهد داشت.
موسوی با بیان اینکه ما در پروژههای تجدید پذیر دچار خود تحریمی هستیم، تاکید کرد: در این وضعیت، سرمایه گذار خارجی رغبتی برای سرمایه گذاری در ایران ندارد.
حضور موثر دستگاههای فعال در کاهش بحرانها
عضو هیات مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران، با اشاره به ضرورت حضور موثر نهادهای مسوول مانند وزارت نیرو در کاهش بحرانهای حوزه تجدید پذیرها، گفت: قرار دادهای خرید تضمینی (PPA) مستقیما با وزارت نیرو منعقد میشود و نرخهای خرید تضمینی در توسعه این حوزه بسیار موثر است.
به گفته وی خرید تضمینی برق تجدید پذیر بر مبنای نرخ ارز روز بود ولی با افزایش بیرویه قیمت ارز، هنوز نرخ خرید تضمینی با نرخهای قبلی است.
وی با بیان اینکه ما به دنبال تعدیل نرخ خرید تضمینی برق تجدید پذیر هستیم، اظهار کرد: یا کالای ما که برق تجدید پذیر است، جز کالاهای اساسی قرار گیرد و ارز حمایتی 4200 تومانی به آن تعلق گیرد و یا نرخهای خرید تضمینی افزایش یابد تا جذابیت برای سرمایه گذاران خارجی و داخلی ایجاد شود.
موسوی تاکید کرد: اگر این امر اتفاق نیفتد سود سرمایه گذاری کاهش مییابد که این امر عدم جذابیت در سرمایه گذاری را کاهش خواهد داد.
غیبت تجدید پذیرها در اولویت کالاهای استراتژیک
عضو هیات مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران، ادامه داد: متاسفانه در فهرست 26 گانه ابلاغی دولت برای اختصاص ارز دولتی، نامی از انرژیهای تجدید پذیر نیست و این در حالی است که در روزهای پیک مصرف برق که کشور با بحران تامین برق و خاموشیها مواجه بودیم بخش عمدهای از این کسریها توسط نیروگاههای تجدید پذیر تامین میشد.
وی برق تولیدی این نیروگاهها را بالغ بر 620 مگاوات در ساعت عنوان کرد و یادآور شد: حال محاسبه شود که اگر بستر سرمایه گذاری با ارز کالای اساسی فراهم شود، این نیروگاهها میتوانند به راحتی کل کسری 3 تا 4 هزار مگاوات برق مصرفی را تامین کنند.
موسوی با تاکید بر اینکه برق تجدید پذیر جز اقلام اساسی کشور لحاظ نشده است، ادامه داد: این امر موجب کاهش توجیه اقتصادی این نوع پروژهها خواهد شد.
وی از سوی دیگر با تاکید بر اینکه کلیه سرمایه گذاریهای انرژیهای تجدید پذیر از سوی بخش خصوصی انجام شده است، افزود: به هیچ وجه دولت سرمایه گذاری مستقیمی در این حوزه ندارد و تنها در قرار داد خرید تضمینی حمایت میکند که در این زمینه نیز با چالش افزایش نرخ ارز مواجه هستیم.
نیاز کشور به فناوریهای وارداتی
موسوی به بیان وضعیت توسعه فناوری انرژیهای خورشیدی در کشور پرداخت و گفت: در حال حاضر 70 تا 75 درصد از تجهیزات نیروگاههای خورشیدی وارداتی است.
وی این میزان را شامل پنلهای خورشیدی، اینورتر و بخشی از کابلها دانست و ادامه داد: تعدادی از شرکتهای تولید کننده تجهیزات خورشیدی در کشور ایجاد شده است که این شرکتها قادر به تامین نیازهای داخل نیستند ضمن آنکه این شرکتها موفق به کسب استانداردهای مورد نیاز این تجهیزات نیز نشدهاند.
عضو هیات مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران، اضافه کرد: بر اساس اسناد بالا دستی تا افق 1404 باید 5000 مگاوات برق مورد نیاز کشور از نیروگاههای تجدید پذیر تامین کنیم ولی میزان تولید برق تجدید پذیر ما با همه فعالان این صنعت به 200 مگاوات نمیرسد.
وی ادامه داد: ما جلسات زیادی با مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و سایر نهادهای مربوط در این زمینه داشتیم ولی متاسفانه نتیجه روشنی از آن به دست نیامد ضمن آنکه تجهیزات نیروگاههای خورشیدی نیز با وجود آنکه مواد اولیه احداث نیروگاه محسوب میشوند به عنوان کالای اساسی لحاظ نشده است.
موسوی محصول خروجی این نیروگاهها را برق دانست و یادآور شد: برق جز کالاهای اساسی است. همانطور که در تابستان امسال شاهد بودید تمام صنعت و بیمارستانها و مراکز حیاتی با نبود برق قادر به انجام عملکردهای خود نیستند در حالی که با تقویت نیروگاههای خورشیدی به راحتی میتوان کسری و نیاز کشور به برق را تامین کرد.
این فعال حوزه انرژی تجدید پذیر، عدم نیاز به آب زیاد را از مهمترین مزایای نیروگاههای خورشیدی عنوان کرد و افزود: نیروگاههای سیکل ترکیبی ضمن آنکه نیاز به سرمایه گذاریهای کلان دارد، در یک جا باید متمرکز باشد ولی نیروگاههای خورشیدی را میتوان به صورت پراکنده احداث و به سرعت به بهره برداری رساند.
وی با بیان اینکه یک نیروگاه 10 مگاواتی خورشیدی در مدت چهار تا پنج ماه به بهره برداری میرسد، خاطر نشان کرد: اگر در 10 نقطه کشور این نیروگاهها احداث شود ظرف کمتر از یک سال میتوان هزار مگاوات برق را به شبکه متصل کرد در حالی که این مدت برای نیروگاههای سیکل ترکیبی چهار تا پنج سال زمان نیاز دارد.
موسوی خاطر نشان کرد: از آنجایی که این انجمن وابسته به اتاق بازرگانی است، انتظار داریم همه بخشها و وزارت نیرو و مجلس حمایت کنند و امیدواریم وزارت صنعت با توجه به بخشنامه بانک مرکزی موضوع تولید برق تجدید پذیر را در لیست کالاهای اساسی بگنجاند تا ما بتوانیم مواد اولیه احداث نیروگاههای خورشیدی که شامل پنل، اینورتر و همچنین توربینهای بادی میشود با ارز حمایتی وارد کشور کنیم تا هزینه تولید برق در کشور کاهش یابد.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : شرکت ماناسازان سدید - گروه مطالعات انرژی در : 97/6/8 8:33 صبح
ممیزی انرژی در ساختمان، شامل یک معاینه دقیق به منظور تعیین چگونگی مصرف انرژی، برآورد میزان هزینههای اولیه، شناسایی فرصتهای صرفهجویی و در نهایت ارائه یک برنامه پیشنهادی و نقشه راه جهت کاهش مصرف انرژی میباشد. بهطور کلی، ممیزی انرژی ساختمان با هدف مدیریت انرژی و استفاده از اقتصادیترین و بهروزترین راهکارها جهت بهینهسازی مصرف انرژی در آن انجام میگیرد.
مقایسه مصرف انرژی بین ساختمانهای کشور با مقدار متناظر آن در کشورهای توسعهیافته، گویای فاصله زیاد این دو مقدار است که تجدید نظر اصولی در سیاستهای مصرف انرژی در بخش ساختمان را ضروری میسازد. بررسیهای صورت گرفته بیانگر این واقعیت است که بخش خانگی و ساختمان با مصرف بیش از 40% از کل انرژی مصرفی کشور، بالاترین سهم را در میان سایر بخشهای اقتصادی شامل صنعت، کشاورزی و حمل و نقل به خود اختصاص دادهاند. گذشته از فواید بهینه سازی مصرف انرژی از دیدگاه حفظ سرمایههای ملی، با حذف تدریجی یارانه پرداختی دولت در بخش انرژی و سوخت، به راحتی میتوان دریافت که این امر از نظر اقتصادی نیز در آیندهی کوتاهمدت، فواید چشمگیری به همراه خواهد داشت. راهکارهای مختلفی برای کاهش مصرف انرژی در بخش ساختمان وجود دارد. انتخاب راهکار مناسب برای بهینه سازی مصرف انرژی در یک ساختمان، بایستی بر اساس تجزیه و تحلیل مصرف انرژی ساختمان و امکانسنجی اقتصادی آن صورت گیرد که این مطالعات و بررسیها در ممیزی انرژی ساختمان انجام میشود. در بعضی موارد حتی یک ممیزی، فقط با آگاهسازی مردم از چگونگی مصرف انرژی میتواند منجر به صرفهجویی آنی انرژی شود.
کلمات کلیدی :